10 savjeta za početnike u trčanju
#početnici
Autor: RunZadar.com

Donosimo vam 10 savjeta za kvalitetan početak vaše trkačke priče.

1. PRONAĐI ODGOVARAJUĆE TENISICE ZA TRČANJE. Pronađi odgovarajuću opremu za trčanje i dopusti ljudima u trgovini da pronađu idealnu tenisicu za tebe. Možda ti se tenisica neće sviđati po bojama i izgledu ali će se zato svidjeti tvojim nogama..

2. ODABERI UTRKU. Odabirom utrke stvarate dodatnu motivaciju za trčanjem. Bilo da se radi o nekoj maloj lokalnoj utrci ili velikom događaju u vašoj okolici (Mi u Zadru imamo nekoliko opcija – Wings for Life, ZADAR NIGHT RUN…), ovo će definirati vaš naćin treniranja i pristup svakom treningu.

3. PRONAĐI PRAVI PLAN TRENINGA. Počni postupno i ne misli da možeš više nego stvarno možeš. Škola trčanja Zadar se brine za tebe

4.USPORI. Rađe idi sporo ili hodaj nego da se forsiraš i trening proživljavaš u agoniji. Trči sa osmijehom na licu. Teško treba biti samo onda kada treneri to traže od vas (a to nije često)

5. PRONAĐI PRIJATELJE KOJI TRČE. Prijatelji koji sa tobom trče te razumiju i razumiju kroz što sve treba proći da ostvariš cilj. Trčanje neka postane i druženje.

6. TRČI BAREM 3X TJEDNO. Tri treninga tjedno predstavljaju optimalnu količinu treninga za početnike a i one malo naprednije. 1-2 dana pauze između treninga pružaju tijelu priliku da se oporavi od napora. Ako propustiš trening, nemoraš ga nužno nadoknaditi stiskanjem nekoliko treninga dan za danom..jednostavno nastavi gdje si stao ili stala. Tijelu treba vremena da se adaptira a vrijeme adaptacije na trening je upravo vrijeme dok se odmaraš.

7. TRENING SNAGE. One dane kada odmaraš od trčanja dodaj nekoliko serija snage za trbušnu i leđnu muskulaturu. Pomoći će ti u trčanju i osjećati ćeš se bolje i čvršće.

8. JEDI ZDRAVO. Jedi hranu koja podupire tvoje trčanje i zdravi život. Kvalitetna prehrana pomoći će bržem ostvarenju rezultata u trčanju, regeneraciji tijela i postizanju optimalne tjelesne težine.

9. PIJI DOVOLJNO VODE. Povećaj unos vode. Nosi sa sobom vodu kud god ideš. Iako količina vode ovisi o mnogo faktora, 1.5 litara je minimum. Nosi sa sobom na posao bocu vode te na taj način kontroliraj koliko piješ. Nikad nesmiješ biti žedna (Žedan)

10. POSTUPNO POVEĆAVAJ OPTEREĆENJE NA TRENINGU. Ipak ponekad treba izaći iz “comfort zone”. Nekao to bude postupno i planski. Dopusti trenerima da misle za tebe. Oni zanju što rade. Ovakav pristup ćete sačuvati od ozljeda i učiniti trčanje zabavnijim.

Sport Zone j.d.o.o.
Ante Starčevića 8, Zadar
IBAN: HR4924840081135097153 BIC: RZBHHR2X info@runzadar.com 091/4428097