50 nijansi trčanja
#trčanje
Autor: RunZadar.com

Svaki trkač početnik nakon nekoliko tjedana treninga doživi napredak za koji u početku možda nije mislio da će biti moguć. Neki od vas će otrčati prvi kilometar u životu, neki prvih 5k a neki prvu desetku. Sve to ovisi od razine na kojoj ste bili na početku, dali ste možda bili u nekom drugom sportu ili slično.

Kroz nekoliko prvih tjedana naučili ste da trčanje nije samo neko tamo brzo disanje i šprint već da trčanje ima dosta detalja i pravila koji ga mogu učiniti puno zanimljivijim i na kraju krajeva izazovnijim za svakoga od vas.

Polako ste adaptirali vaše zglobove i tetive (i još uvijek ćete raditi na tome) na stres koji je uzrokovan udarcima stopala od podlogu a njih je popriličan broj (3 000 metara prosječan će trkač početnik preći sa oko 3000 koraka). Ova adaptacija je bitan dio treninga jer ćete s vremenom biti i brži i moći ćete trčati duže pa će i stres biti veći.

Možda u početku niste mogli regulirati brzinu trčanje već je ona bila pomalo binarna – ili ste hodali ili trčali brzo bez finog reguliranja između, ali nakon nekoliko tjedana već ste mogli primjetiti da ste u kontroli i da se nemorate zapuhati tako brzo kao prije.

Neki od vas u početku neće ili nisu mogli pretrčati niti 50 metara a da ne osjete ogroman umor dok nakon nekoliko tjedana i prvi kilometar postaje bliska realnost.

Oni malo napredniji trkači već će dobro kontrolirati brzinu trčanja po kilometru ili po krugu na stazi i u parku te znaju kontrolirati svoje trenažne zone. Znaju se oporaviti trčanjem u zoni 1 a znaju i promjeniti “pace” i otrčati pokoju dionicu u zoni 2 a pomalo i zoni 3.

Poneki trkač možda primjeti da su drugi brži od njega dok će poneki primjetiti da su brži od drugih uz istu energetsku potrošnju. Vrlo je važno doživiti ove razlike kao dodatni motiv jer relativno gledajući svi smo mi neki tamo spori rekreativci za one profesionalne lake atletičare. Jedino bitno u vašem trkačkom životu je kakvi ste bili prošli tjedan, kakav ste trkač ovaj tjedan i kakav želite trkač biti sljedeći tjedan. Netreba nas dakle zanimati toliko naše trenutno stanje koliko trebamo biti fokusirani na cilj koji želimo postići – a možemo postići jako puno!

Iz dana u dan trčanje će vam zasigurno postati sve bliže i izazovnije. Napredak u trčanju je neizbježan i događa se i dok ovo čitate?. Samo treba biti uporan i ne posustati u one dane kada nevoljko izlazite iz dnevnog boravka jer je vani malo hladnije…

Neograničeni osjećaj  slobode  i zadovoljstvo koje slijedi nakon treninga u parku, na stazi, uz našu rivu ili Kolovare vrijedni su vašeg napora i odricanja.

Sport Zone j.d.o.o.
Ante Starčevića 8, Zadar
IBAN: HR4924840081135097153 BIC: RZBHHR2X info@runzadar.com 091/4428097