Kako do dobre forme
#forma
#prehrana
Autor: RunZadar.com

Ušli smo u Novu godinu 2020. i kao i obično, vrijeme je za nove odluke, nove smjerove i okretanje novih stranica u životu. Po starom običaju, obilje hrane i pića koje smo konzumirali kroz božićne i novogodišnje blagdane ostavlja dojam nezadovoljstva samim sobom. “Moram početi trenirati…Imam viška kilograma…Dobio/la sam 4 kilograma… Krećem u teretanu…”. Svi smo ponovili ovo u sebi barem nekoliko puta.

I što sad? Kako početi? Kako skinuti taj višak i kako doći u formu a da se ne ponovi početak 2015. godine i onih desetak dana koliko smo izdržali u treningu pa po ko zna koji put – odustali.

Motivacija

Motivacije nam sigurno ne fali. Tako je snažan poriv da budemo u formi i da izgledamo onako kako smo oduvijek željeli. Međutim, važno je napomenuti da stanje masnog tkiva oko trbuha ne treba biti jedini motiv za treniranjem. Čak smatramo da je i manje bitan. Razmišljajte radije o dugoročnom bavljenju nekom fizičkom aktivnošću zbog koje ćete se osjećati poletnije, imati više energije, općenito poboljšati svoje psihofizičko stanje. Tada će i taj opseg trbuha postati manji i to kao posljedica vašeg stila života .

Odabir aktivnosti

Koju aktivnost odabrati? Teretana? Aerobik? Pilates? Insanity? Trčanje? Toliko je toga u Zadru na raspolaganju…

I bolje da je tako. Svi smo mi različiti i svatko ima neke svoje specifičnosti, preferencije i potrebe. Svakako je važno napomenuti da su neke aktivnosti orjentirane više na preventivno-rehabilitacijske sadržaje, te ih svakako preporučamo ljudima koji imaju neke probleme kao što su bolna leđa, problemi sa koljenima, zglobovima, vratnom kralješnicom itd.. Neki pak sadržaji primarno su orjentirani na estetsku komponentu odnosno razvoj mišićne mase, dok neki sadržaji pokušavaju pomiriti više strana te za tijelo (i glavu) čine višestruke pozitivne promjene. U današnjem nedostatku vremena nije lako odvojiti vrijeme za sve ove ciljeve pa je potrebno pronaći aktivnost koja je baš vama najekonomičnija i u kojoj je ulog/dobit u najpovoljnijem omjeru (pri tome pod ulog ne mislimo samo na na financijski ulog, već na ulog vremena za koji smatramo da je podjednako vrijedan).

Škola trčanja Zadar

Škola trčanja Zadar već godinu dana pokušava ljudima približiti trčanje i dovesti ih u dobru fizičku formu cikličkom aktivnošću na otvorenom, naravno, trčanjem. Prenjeli smo ljudima dugogodišnja iskustva u radu sa rekreativcima i profesionalnim sportašima te maksimalno racionalizirali raspoloživo vrijeme treninga po filozofiji “postignimo što više, sa što manje uloženog napora”. Zašto baš ova filozofija i zašto je slogan škole “S osmijehom do cilja”. Upravo zato što smatramo da nije veliko umijeće ljudima dati težak trening i postići neke napretke. To može svatko. No onda to nosi određene posljedice: kratki vijek bavljenja tom aktivnošću-rano odustajanje, dostizanje platoa i nemogućnost daljnjeg napretka, frustracija kao rezultat nemogućnosti dostizanja željenih rezultata…

Želja nam je u Školi trčanja Zadar postići velike promjene sa relativno malim volumenima rada i to uspjevamo postići raznovrsnošću treninga trčanja, uvodnim rehabilitacijsko-korektivnim-pripremnim vježbama snage, grupnim radom i odličnom atmosferom!

Za samostalno trčanje se kaže da je dobro za razbistriti um, “posložiti misli” dok trčanje u grupi donosi ekstra motiv i kvalitetnije rezultate.

Integracijom svih ovih komponenti treninga, dobrim zagrijavanjem, uvodnim vježbama, glavnim dijelom – trčanjem i završnim dijelom – istezanjem te redovitim dolaskom na treninge (3x tjedno), kvantitet i kvalitet napretka ne može izostati. Rezultati koje naši trkači postižu su impresivni, bilo da govorimo o napretku u pretrčanim metrima (neki su mogli samo 200m a sada idu i 21km!), ili da govorimo o brzini trčanja kod onih ambicioznijih ili o izgubljenim kilogramima koji su kod nekih i dvoznamenkasti ! Psihološki učinci, , pozitivna energija, veselje, zadovoljstvo, nisu jednostavno mjerljivi ali o njima može govoriti stotine naših polaznika koj nas svakodnevno impresioniraju svojim postignućima.

Velike utrke koje će se dogoditi u Zadru travnju (Zadar Night Run 2020) i u svibnju (Wings for Life World Run 2020) još su jedan dodatni motiv koji očito pomaže zadranima da još predanije treniraju i podignu svoje trkačke kapacitete.

Koju god aktivnost odabrali, savjetujemo vam da budete uporni i ne odustajete od sebe tako lako. Mnogi od nas više vremena posvećuju održavanju automobila nego sebi. Dajte šansu vašim trenerima da vam pomognu u osobnoj transformaciji jer promjene se ne događaju preko noći. Za sve dobre stvari u životu potrebno je vremena i upornosti…

Sport Zone j.d.o.o.
Ante Starčevića 8, Zadar
IBAN: HR4924840081135097153 BIC: RZBHHR2X info@runzadar.com 091/4428097